imagoegyesuletlogo

Magunkról

legujabb szamhoz 2018 1

Az IMÁGÓ Budapest az 1990 és 2010 között folyamatosan megjelent Thalassa folytatásaként, az Imágó Egyesület kiadásában megjelenő lektorált folyóirat. Szellemében, koncepciójában, szerkesztési elveiben a Thalassa hagyományait folytatja: továbbra is több szakterület művelői számára nyitott, interdiszciplináris folyóirat marad, amelyben a pszichoanalízisnek és társtudományainak újabb eredményeiről éppúgy beszámol, mint történeti múltjának kutatásáról. A lap címe Otto Rank és Hanns Sachs egykori híres folyóiratára, az Imagóra, valamint ma is létező laptársra, az American Imagóra utal. A lap céljai szerényebb formában e neves, nagy hagyományú folyóiratok céljaival rokoníthatók.

Az IMÁGÓ Budapest nevében a „Budapest” megjelölés a pszichoanalízis „budapesti iskolájának” hagyományaira, Ferenczi Sándor, Róheim Géza, Hermann Imre, Hollós István, Bálint Mihály és mások munkásságára kíván utalni, középpontba állítva a magyarországi és a nemzetközi pszichoanalízis történetét, elméleti kérdéseit, a legszélesebb értelemben vett humán tudományokhoz, a kultúrához, az irodalomhoz és a művészetekhez való viszonyának problémáit. Ugyanakkor arra törekszik, hogy lépést tartson a modern társadalomtudományok és a pszichoanalízis legújabb fejleményeivel is. Az Imágó Budapest nem kötelezi el magát egyetlen lélekelemzési irányzat mellett sem, de hangsúlyozott figyelemben kívánja részesíteni a pszichoanalízis filozófiai és társadalomtudományi alapjait és alkalmazási lehetőségeit bemutató, illetve elemző írásokat. A lapot továbbra is a Pécsi Tudományegyetem Pszichológiai Doktori Iskolája elméleti pszichoanalízis programjának és a Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének közreműködésével szerkesztjük.

Az IMÁGÓ Budapest egyes számai többnyire előre meghatározott tematikus blokkokra, felkért szerzők tanulmányaira, illetve fordításokra épülnek, de a lap nyitva áll a beküldött kéziratok közlésére is, amelyek szigorú lektorálási folyamaton mennek keresztül.

 

Az IMÁGÓ Budapest az NKA logotámogatásával jelenik meg. like us on facebook 140x42